Veli-Matti Saarinen

 

Rollille suunnitellut pelit: Peikkojahtiveli-matti_profiili

Faktat:

Veli-Matti Saarinen asuu vaimon ja tyttärensä kanssa Espoossa ja työskentelee Aalto-yliopistossa.

 

Lautapelaaminen

Pelisuunnittelijan ensimmäinen koukuttava peli oli shakki, jonka hän oppi jo pienenä poikana, ja teini-iässä liittyi paikalliseen shakkikerhoonkin. Europeleihin ja niiden teemoihin on alun perin innostanut n. 5 vuotta sitten koukuttanut Carcassonne.

Pitkän historian jälkeen shakki pitää edelleen pintansa: ”Shakkia on tullut hakattua tuhansia pelejä, eikä siihen ole vielä kyllästynyt tippaakaan.

Euron ja jenkkityylisen pelin väliltä Veli-Matti valitsee ”sielukkaan euron”. Vaikka vahvat teemat ovatkin lähellä sydäntä, nokkelat ja simppelit mekaniikat vievät voiton. Pelaamisessa hänelle maistuu hyödyllisten asioiden rakentaminen: se, että alkupelissä voi nähdä vaivaa jonkin ”rakennelman” eteen, mikä sitten hyödyttää jollain tavalla loppupeliä.

 

Pelisuunnittelu:

Veli-Matti pyrkii yleensä aluksi löytämään teeman, joka sisäsyntyisesti sisältäisi jonkin pelimekaniikan. Jos tällainen löytyy, siihen voi rinnalle kehittää tavoitteita ja tukisääntöjä. Hän ei kiirehdi tekemään protoa, vaan suunnittelee idean niin valmiiksi, että sitä pystyy mielessään pyörittelemään mutkattomasti. Proton tekemiseen kuluva aika vaihteleekin sitten suuresti: simppelit valmistuvat viikossa, monimutkaisempia ideoita joutuu pähkäilemään vuoden päivät.

Normaalisti Veli-Matin pelikonseptit syntyvät aktiivisen miettimisen seurauksena, ja niitä tulee pari kappaletta kuukaudessa. Inspiraatio voi syntyä kuitenkin vaikka hampaita pestessä: ”Mitä enemmän noita ideoita miettii, sitä useammin sitä havahtuu erilaisissa tilanteissa, että ’hei tästäkin voisi ehkä tehdä pelin.’ ” Eriskummallisia peli-ideoita kysyttäessä Veli-Matti toteaa, että hänen ideansa kumpuavat niin usein ihan arkipäiväisistä asioista, että aivan uppo-outoja konsepteja ei suuremmin tule suunnittelijalle mieleen. Peikkojahti fantasiapohjaisuudessaan saattaa olla jopa oudoin teema, jonka hän on keksinyt.

Veli-Matti on aktiivisesti suunnitellut pelejä nyt kahden vuoden ajan, ja pelisepällä onkin jatkuvasti monta rautaa tulessa. Peikkojahti ei varmasti jää viimeiseksi peliksi, jonka häneltä näemme. Hän on päässyt kokeilemaan kynsiään mobiilipelienkin puolella: Apple-laitteiden omistajat voivat tsekata App Storesta shakkiaiheisen puzzle-pelin Cheesy Chess.

About Eero Hulkkonen