Tero & Jani Moliis

TERO JANI

Rollille suunnitellut pelit: Vasaran AllaRobottitehdas (Tulossa)

 

Faktat

Pelisuunnittelijaveljekset ovat molemmat kotoisin Helsingistä, mutta asuvat tätä nykyä huomattavan eri puolilla maapalloa. Jani asustaa vaimon ja kahden pienen tyttären kanssa Helsingin Pitäjänmäellä ja toimii kehitysjohtajana Kuntien Tiera Oy:ssä. Tero puolestaan pitää majaa jo kymmenennettä vuotta Mexicossa, josta löytyy myös vaimo ja poika, ja työskentelee myyntijohtajana konsulttifirmassa.

 

Lautapelaaminen

Pelejä on Moliiksen perheessä kuulemma pelattu aina: nuoruusvuosilta Jani mainitsee Riskin saaneen paljon pelitunteja. ”Uuden aallon” peleistä ensimmäisenä Janille on jäänyt mieleen Settlers Of Catan, jota hän pääsi maistamaan ensimmäisen kerran Saksassa jo 1998. Tero puolestaan on lähtenyt monimutkaisuusasteelta hieman nurinkurisesti liikkeelle: toteaa ensimmäisen kunnon lautapelinsä olleen Puerto Rico, jonka jälkeen koukuttivat Settlers of Catan ja Carcassonne! Pelisuunnittelijan taipumukset ovat näkyneet jo pienenä: veljesten saatua isältään lahjaksi Zargo’s Lords -pelin heille eivät pelin monimutkaiset säännöt ja italiankielinen sääntökirja auenneet, joten he ottivat ja tekivät pelistä heti oman versionsa.

Lempipelejä veljeksiltä löytyy listan verran. Jani pitää edelleen Hornetin pelaamisesta, vaikka nykyään kuluttaakin aikaa nostalgiatrippaillen Risk: Legacyn parissa. Tero toteaa, että  hyvä peli riippuu paljon seurasta: Carcassonnelle ja Axis & Allies -pelille on omat pelaajansa; isolla porukalla taas maistuu 7 Wonders, HornetTicket to Ride tai rentouttavaan illanviettoon vaikkapa Kosminen Kierros.

Euron ja jenkkityylisen pelin välillä Jani ja Tero taipuvat kummatkin euron suuntaan. Jani nauttii mekanismeista enemmän kuin teemasta, vaikka myöntää toki että temaattisuus on pelissä tärkeää, ja esim. Twilight Struggle uppoaa hyvin. Tero on vähän samoilla linjoilla, mutta toteaa, että jos pelistä yksinkertaisesti tykkää niin eipä sen mekanismi-teema-akselilla ole niin väliä. Hänen yksi suosikkipeleistään on nimittäin edelleen shakki.

Moliikset arvostavat suuresti lautapelaamisen sosiaalisuutta: ”se kun kaikki keskittyvät yhteiseen tekemiseen ja hauskanpitoon.” Lautapelaamalla voi helposti tehdä uusia ystäviä, tai viettää tutulla porukalla vaikka hauskaa juhannusta. Tero pitää myös siitä, että varsinkin hyvin kehitellyissä peleissä voi kehittyä pelikerta toisensa jälkeen. Ajan myötä voi sitten vahingossa jopa voittaa!

 

Pelisuunnittelu

Veljesten pelisuunnittelu on hyvin nopeatempoista: lähtöideointiin käy vaikkapa vahva teema, tai hyvä mekaniikka, mutta ”jos ideassa ei heti ole nähtävissä potentiaalia, sen kehittäminen jää helposti tekemättä.” Proto tulee tehtyä hyvinkin nopeasti (ennätys taitaa olla vähän alle kaksi tuntia), mutta koska pelisuunnittelulle yhdessä käytettävä aika on kortilla, jatkokehitys kestää yleensä pidempään. Kun he loppujen lopuksi pääsevät rauhassa keskittymään, tulosta tulee kuitenkin nopeasti.

Vaikka itse suunnittelu näyttää olevan tehokasta, alkuideoiden saamisessa on kuulemma selvää kausivaihtelua: ”Välillä tuntuu ettei voi päätään kääntää ilman että saa jonkun uuden peli-idean, toisinaan taas menee pitkään kun koko asiaa ei tule edes mietityksi.” Ideoita voi tulla vaikkapa unissa. Mustan huumorin ystävinä Moliikset saavat peli-ideoita myös maailman tapahtumista tai katastrofeista, mutta niissä ”ei nätisti sanottuna ole usein varsinaisesti markkinapotentiaalia.

Veljeksillä on tavoite saada joka vuosi julkaisuun yksi peli, ja tähän mennessä tahti näyttää oikein hyvältä! Heillä on edelleen kehityksessä useita pelejä, joten emmeköhän tule näkemään Moliisten kädenjälkeä markkinoilla myös tulevaisuudessa.

About Eero Hulkkonen