Jarno Siekkinen

Rollille suunnitellut pelit: Villit Kuviot, Jää sulaaJARNO_kuva

Faktat:

Jarno Siekkinen asuu synnyinkaupungissaan Oulussa avovaimonsa, kolmen tyttären ja koiran kanssa. Hän suunnittelee täysipäiväisesti lautapelejä. Jarnon tapauksessa tällainen panostus on kuulemma onnistunut ratkaisu, sillä hänen mukaansa ”luovuus ja laiskuus kulkevat hyvin pitkälti käsi kädessä”. Kuulostaa siltä, että pelisuunnittelijan ei kannata pitää itseään aivan tajuttomassa kiireessä.

 

Lautapelaaminen:

Pienenä poikana Jarno pelasi pappansa kanssa korttia ja muita perinteisiä pelejä, mukaan lukien shakkia. Hän kuitenkin tunnustaa ensimmäisen suuren koukutuksen olleen Monopoly.

Usein pelisuunnittelijat muotoutuvat ensin (yli-)innokkaasta pelaajasta suunnittelijaksi, mutta Jarno on pelannut yleisesti suhteellisen vähän lautapelejä.Viime vuosina hänen lautapelikirjastonsa on toki kasvanut, mutta peliprototyypit vievät suurimman osan ajasta, joten peliaika on kortilla. Euron ja jenkkitylisen pelin väliltä Jarno valitsee euron, sillä ei kuulemma ole päässyt kokeilemaan kunnon “ameritrashia”. Ohhoh! Nyt äkkiä istuttakaa mies Arkham Horrorin ääreen niin saadaan Villit Kuviot –lisäriin vähän mythosta!

Kysyttäessä lempipeliä Jarno vetää kotiin päin ja heittää, että on pelannut Villit Kuviot -peliä satoja kertoja eikä ole lähelläkään kyllästymistä. Toisinaan suunnittelijat lähtevätkin tekemään peliä, jota he itse tykkäisivät pelata. Tällä kertaa siinä onnistuttiin siis hyvin.

Jarnon mukaan parasta pelaamisessa on hyvä seura, joka tarjoaa ikimuistoisia hetkiä. Se voi myös kehittää: vaikka Jarno itse vihaakin häviämistä, lautapelit ovat opettaneet hänen lapsilleen arvokkaan häviämisen jalon taidon. Hän nauttii myös pelihetken rauhallisuudesta: ei digitaalisia äänisaasteita vaan rentouttavaa aivolepoa.

 

Pelisuunnittelu:

Jarnolla pelisuunnittelu etenee vaihtelevalla kaasulla: välillä äkkinäisellä innovaatiolla ja toisinaan pitkällä prosessilla. Siinä missä Villit Kuviot vain ”tipahti syliin” aamulenkillä ja oli suunnilleen päivässä valmis konsepti, Jää Sulaa lähti liikkeelle jääkarhujen kiusaamista napaketuista ja ehti olla vuoden haudattuna ”protohautakammiossa” ennen kuin muovautui lopulliseen muotoonsa.

Jarnon mielestä hyvät ideat eivät tule pusertamalla, vaan omalla tahdillaan ja odottamatta. Välillä voi mennä pitkiäkin aikoja ilman yhtä ainoaa hyvä ideaa, mutta sitten päähän pulpahtaa useampi.

Pelisuunnitelijauransa alkupuolella, 2009-2011, Jarno väänsi aina hyvin nopeasti prototyypin idean saatuaan. Hänellä onkin iso kamalaatikko täynnä komponenttisälää, jonka parissa voi sitten päätään pyöritellä, että mitähän tämänkin oli tarkoitus tehdä. Nykyään hän muhii ideaa kauemmin ennen ensimmäistä protoa. Vaikka protosta nimittäin tekisi vaikka kuinka hienon, se ei auta, jos idean joutuu heittämään romukoppaan heti ensimmäisen testikierroksen jälkeen.

Oudoimpia peli-ideoita kysyttäessä Jarnolta löytyi parikin. Ensimmäinen mainittu oli mummojen vesijuoksusta inspiroitunut uimahallipeli (!). Tai toisaalta, miltä kuulostaa nuoresta diktaattorista kertova fiktiivinen party/tietokilpapeli? Vääristä vastauksista rangaistaan, paitsi jos tietenkin lahjot viranomaiset.

Jarno pitää mielensä toiveikkaana pelijulkaisujen suhteen. Jää Sulaa -pelin lisäksi ei vielä ole uutuusprojekteja tiedossa, mutta kukapa tietää. Diktaattoripeli kuulostaa suorastaan yhteiskuntakriittisen hyvältä idealta! Ehkäpä jonain päivänä.

About Eero Hulkkonen