Yatzyn pelisäännöt

Tavoite

Yatzyssa tavoitteena on saavuttaa korkein pistemäärä pelin aikana heittämällä viittä noppaa.
Pelissä on 13 kierrosta. Joka kierroksella kukin pelaajista heittää kaikkia viittä noppaa ja pisteyttää yhden 13 eri kategoriasta. Jokainen kategoria tulee pisteyttää kerran pelin aikana, ja niiden täyttämiseksi pelaajan tulee heittää tietynlaisia noppasarjoja. Peli päättyy, kun kaikki 13 kategoriaa on pisteytetty.

Pelin aloitus

Yksi pelaajista heittää kaikkia noppia. Hän voi pisteyttää tämän heiton, tai heittää uudelleen haluamansa määrän noppia. Hän voi heittää yhteensä kolme kertaa, jonka jälkeen hänen tulee valita, minkä kategorioista haluaa pisteyttää. Vuoro siirtyy sitten seuraavalle pelaajalle.

Pisteytys

Pisteyttääksesi noppasarjoja valitse yksi 13:sta kategoriasta ja kirjoita pisteesi pistevihkoon. Kun kategoria (laatikko pistevihossa) on kerran pisteytetty, sitä ei voi täyttää uudelleen.

Ylempi osio: Jos pelaaja päättää pisteyttää ylemmän osion sarjoja, tulos on määrättyjen noppalukujen summa. Esimerkki: Pelaaja heittää 3 kappaletta silmälukua ’2’. Hän pisteyttää kuusi pistettä kategoriassa ’2’.

Bonus: Jos ylemmän osion yhteenlasketut pisteet ovat pelaajalla 63 tai yli, hän saa ylimääräiset 50 pistettä.

Alempi osio:
Pari: Kaksi noppaa samalla silmäluvulla. Tulos on näiden kahden nopan summa.
Kaksi paria: Yksi pari ja toinen pari, joissa on eri silmäluvut. Tulos on näiden neljän nopan summa. Esimerkki: 6+6+5+5=22
Kolme ja neljä samaa: Noppasarja, jossa on kolme tai neljä samaa silmälukua . Tulos on näiden noppien summa. Esimerkki: 6+6+6=18
Pieni ja Iso suora: Suora on peräkkäisten silmälukujen sarja. Pieni suora koostuu luvuista 1-2-3-4-5 ja on arvoltaan 15 pistettä; Iso suora koostuu luvuista 2-3-4-5-6 ja on arvoltaan 20 pistettä.
Täyskäsi: Kuten pokerissa täyskäsi on yhdistelmä, josta löytyy kolme samaa sekä pari. Tulos on noppalukujen summa. Esimerkki: 6+6+6+5+5=28
Yatzy: Yatzy on viiden saman silmäluvun sarja, josta saa 50 pistettä. Voit päättää pisteyttää tällaisen heiton sen sijaan muissa kategorioissa. Esimerkki: Pelaaja heittää 6-6-6-6-6. Hän voi pisteyttää tämän Yatzina (50), neljänä samana (24) tai yläosiossa riville ’6’ (30).
Sattuma: Pelaaja voi heittää mitä tahansa, ja pisteyttää sen Sattuma-kategoriaan. Tulos on noppien summa.
Nolla pistettä: Jos pelaaja ei voi kolmen heiton jälkeen pisteyttää mitään kategorioista, hän valitsee yhden kategorian ja kirjoittaa siihen 0 pistettä.

Takaisin Yrityspeli-sivulle

About Eero Hulkkonen