Pelitestaus

Pelitestaus on yksi pelikehityksen tärkeimmistä vaiheista. Testaamista ja eri testaajia ei voi olla liian paljon. Pelien julkaisijat saavat liikaa pelejä joissa on suuria vikoja ja puutteita tai joiden säännöt ovat epäselvät. Nämä ovat oireita liian vähästä pelitestauksesta.

Runsas pelitestaaminen on tärkeää. Vain testaamalla pelin voi hienosäätää toimivaksi. Vain testaamalla pelin heikkoudet tulevat esiin. Testaaminen on ennen kaikkea pelaajien tarkkailemista, sitä miten he reagoivat eri tilanteessa. Pyri löytämään hyvä pelitestiporukka, joka on kiinnostunut antamaan palautetta.

Tässä muutamia huomioita pelitestaamisesta

  • Anna pelaajien pyrkiä löytämään ratkaisut. Älä heti mene apuun jos pelissä tulee ongelma.
  • Älä huijaa itseäsi. Jos pelitestin tulos on negatiivinen, siihen on syy, ja se harvoin on testaajissa.
  • Kerää pelaajien kommentit kyselylomakkeelle, tämän jälkeen voitte keskustella pelistä. Keskustelut kannattaa nauhoittaa tai videoida, jotta voit palata niihin tarvittaessa.
  • Ota vastaan kaikki pelitestaajien kommentit. Ei kannata latistaa testaajia kommentoimalla
  • Anna testaajille tunnustusta lisäämällä nimet ja kiitokset vaikka pelin ohjeisiin.
  • Kuuntele testaajia, kirjoita vastaukset ylös ja anna loppuyhteenveto.
  • Ole hyvä isäntä, ruokaa/juoma ei haittaa ja jos pelitestaajilla on kivaa, he saattavat testata uudelleenkin.
  • Kerro tavoitteista ja aikataulusta. Testaajia kiinnostaa koska peli valmistuu tai esitellään julkaisijalle.

Pelitestausta voidaan ajatella olevan neljällä tasolla

1) Rakennetestaus. Tämä on pelitestauksen ensimmäinen vaihe, jolla tarkoitetaan pelin alkuvaiheen testausta, jolla pyritään saamaan kevyt prototyyppi siihen vaiheeseen, että peli toimii. Tämän vaiheen pelitestauksen voit usein suorittaa itse tai muutaman tutun kanssa. Tavoitteena on siis saada peli toimimaan ja löytää perustason balanssi.

2) Hienosäätötestaus. Tässä vaiheessa peliä testaa ulkopuolisilla testaajille, eli normaaleilla pelaajilla. Kehittäjä ei yleensä osallistu peliin, vaan tarkkailee pelaajia, kirjaa ylös ongelmakohtia ja kuulostelee pelaajien “fiiliksiä”. Kehittäjä voi kysellä pelaajilta pelin aikana tai pelin jälkeen asioita. Tärkeää on olla puuttumatta peliin ja antaa pelaajien löytää itse ratkaisut. Tämä usein kertoo paljon pelin ongelmista.

3) Hajoitustestaus. Peli on jo kohtalaisen valmis ja pelattava. Nyt on aika antaa peli kokeneille pelaajille ja pyytää heitä ns. rikkomaan peliä, eli etsimään strategioita ja taktiikoita, joilla pelin voittaa aina tai joka muulla tavalla rikkoo pelin (pelin kesto venyy, tulee aina tasapeli/pattitilanne)

4) Käytettävyystestaus. Tässä vaiheessa itse peli on “valmis”. Nyt tavalliset ihmiset jotka kuuluvat kohderyhmään, mutta eivät ole peliä pelanneet testaa miten pelin oppii annettujen opasteiden, mallien ja ohjeiden perusteella. Ohjeiden kirjoittaminen on oma taiteenlajinsa ja kokemus auttaa.

 

About the Author