Onko peli valmis julkaisijalle?

Wroom, pikkuautoja.

Jos sinulla on peli-idea ja haluat saada sen julkaistuksi, voimme ehkä auttaa sinua. Ensin sinun kannattaa tutustua nettisivuihimme ja peleihimme.  Näin saat käsityksen Roll D6 pelituotannosta ja millaisia pelejä etsimme.

Ennen kuin otat meihin yhteyttä, lue tämä teksti ja vastaa itseksesi esittämiimme kysymyksiin.

Uutuusarvo on yksi tärkeä tekijä, jonka avulla peli voi lyödä läpi. Huomaathan, että pelit ovat muuttuneet paljon sitten 80-90 -luvun.  Pelisuunnittelijan täytyy olla tietoinen siitä millaisia pelejä nykyään ostetaan ja pelataan. Lähes kaikki joskus julkaistut pelit löytyvät  Boardgamegeek -palvelusta. Kannattaa siis tehdä hieman taustatutkimusta.

Kenelle pelisi on suunnattu?

Ethän suunnittele peliä vain itsellesi. Mieti millainen pelaaja haluaisi pelata peliäsi? Heitä olisi hyvä olla paljon, jotta pelisi tavoittaisi mahdollisimman laajan ostajakunnan.

Valitse pelin teema huolella. Aihe ei saa olla liian käytetty, muttei myöskään liian omituinen tai arveluttava. Kannattaa miettiä mitkä aihealueet kohderyhmääsi kiinnostavat ja mikä myy. Valmiiden teemojen (Star Wars ja Taru sormusten herrasta) lisenssit maksavat ja nostavat pelin hintaa tai vähentävät voitto. Lisensissipeli on toisaalta usein helpompi myydä ja saada se kauppojen hyllylle.

Uusi jännittävä oma teema tuo parhaassa tapauksessa pelillesi uutuusarvoa ja keinon erottua joukosta.

Pelien eri teemoihin ja eri kategorioihin kannattaa tutustua Bordgamegeekissä.

Tehtävä:  Kirjaa paperille millainen on pelisi potentiaalinen pelaaja: ikä, peligenre (millaisia pelejä häneltä löytyy pelihyllystään), harrastuneisuus (satunnainen vai himopelaaja), kiinnostuksen aiheet jne. Näin saat kuvan siitä, löytyykö pelillesi tarpeeksi ostajia ja millaisia he ovat.

Oletko testannut peliäsi tarpeeksi?

Onko ideasi tarpeeksi valmis? Me Roll D6:lla keskitymme pelien tuotteistamiseen ja julkaisuun. Hiomme pelikehitysohjelmassamme valituksi tulleet pelisuunnitelmat valmiiksi pelitestaajiemma avulla. Liian keskeneräistä peliä me emme kuitenkaan voi valita mukaan, sillä pelisuunnittelu on liian aikaavievää. Pelin testaaminen ja kehittäminen on sinun tehtäväsi, me luomme pelille visuaalisen ilmeen ja tuotteistamme sen valmiiksi, sekä hiomme viimeiset särmät, jotta peli olisi myyvä.

Saat pelisi valmiimmaksi testaamalla sitä mahdollisimman paljon. Testaaminen on erittäin tärkeää, sillä vain siten saat pelistäsi karsittua pois kaikki epäkohdat ja ristiriitaisuudet. Testaa peliä paljon, erilaisilla pelaajilla ja itsellesi tuntemattomilla ihmisillä, sillä sukulaiset ja ystävät eivät välttämättä henno antaa tarpeeksi kriittistä palautetta.

Suomen lautapeliseuran keskustelupalstalta voi etsiä pelitestaajia ja aktiivisia peliharrastajia, joilta saa hyvää palautetta pelistä. Foorumi on ilmainen ja seuran jäsenyyskin vain 10€ /v

Tehtävä:  Mieti oletko testannut peliä tarpeeksi erilaisten ihmisten kanssa. Kirjaa ylös testikerrat. Jos et ole testannut peliä perheen, kavereiden ja sukulaisten ulkopuolisten objektiivisten testaajien kanssa, järjestä testipelejä. Pyydä aina rehellistä palautetta.

Onko peli-ideasi toimiva?

Kun testaat peliäsi tarkkaile seuraavia asioita:

1)      Ovatko pelisi säännöt tarpeeksi helppo ja nopea oppia?

2)      Onko pelisi ehjä ja pelattava kokonaisuus. Jos se on sitä, pelaaminen on sujuvaa ja miellyttävää. Silloin pienet prototyypin puutteet tai sääntöjen epäselvyydet eivät haittaa pelikokemusta.

3)      Onko yksi erä sopivan mittainen, ei liian lyhyt tai pitkä?

4)      Eteneekö peli mukavan sujuvasti? Onko pelikokemus nautinnollinen?

5)      Epäkaavamaisuus tekee pelistäsi mielenkiintoisen. Jos pelin aikana tapahtuu yllättäviä käänteentekeviä seikkoja, tuo se peliin monipuolisuutta. Jos saat pelitestaajat nauramaan –on se aina hyvä merkki. Kun pelaajat pelaavat peliä aktiivisesti koko ajan, säilyy pelaamisen tunnelma yllä alusta loppuun sakka, eikä kukaan joudu sivuun tai odottelemaan vuoroaan liian kauaa.

6)      Onko pelaajalla mahdollisuus vaikuttaa pelin kulkuun? Pelihetki on sosiaalinen tapahtuma. Varmistathan, että pelaajien välille muodostuu interaktiivisuutta. Yksinäinen suorittaminen ei ole välttämättä kovin kiinnostavaa, mutta jos pelaajien tekemät ratkaisut vaikuttavat toisiin pelaajiin ja pelin kulkuun, syntyy vuorovaikutustilanteita, jotka parhaassa tapauksessa johtavat jaettuun onnistumisen tai epäonnistumisen  tunteeseen ja naurunrymäkkään.

7)      Onko tuurin ja taktiikan välinen tasapaino kunnossa? Tämä on tärkeää sovittaa aiottuun kohderyhmään, sillä esimerkiksi lapset pelaavat eri tavalla kuin aikuiset.

8)      Jos testipelaajat haluavat ottaa vielä yhden erän, olet oikeilla jäljillä!

Toimiiko prototyyppisi?

Peliprototyypin ei tarvitse olla kaunis, mutta toimiva sen pitää olla. Prototyypin avulla näemme millainen peli-ideasi on ja millaisia ja paljonko osia peli sisältää. Ilman prototyyppiä emme pysty arvioimaan ideaasi. Pidä osat yksinkertaisina ja poista pelistäsi ne osat, jotka eivät ole välttämättömiä pelaamisen kannalta. Tämä selkeyttää peliä ja laskee myös sen valmistuskustannuksia. Prototyypin osien tulee toimia yhteen ja kestää pelitestausta.

Lue lisää ohjeita prototyypin rakentamiseen täältä: Peliprototyypin valmistus

Tehtävä Levitä peli ja sen komponentit pöydälle. Ota prototyypistä kuva. Kuvan voit liittää kun otat meihin yhteyttä, jolloin saamme paremman käsityksen pelistäsi. Kuvia pelitilanteista voi myös lisätä ohjeisiin.

Ovatkö säännöt selkeät ja tarpeeksi tiiviit, mutta silti kattavat?

Jos kiinnostumme ideastasi ja otamme sen meille testattavaksi, tulemme pelaamaan peliä ilman sinun läsnäoloasi. Silloin kaikki informaatio mikä meillä pelistä on, lukee säännöissä – laadi ne siksi huolella. Hyvissä säännöissä on ainakin:

  • johdanto/teeman esittely
  • luettelo pelikomponenteista/sisältö
  • pelin alkuvalmistelut
  • pelin aloitus ja kulku
  • pelin lopetus ja pisteytys
  • pelimerkkien ja -ikonien selitykset
  • esimerkkikuvia pelitilanteista
  • pelisuunnittelijan yhteystiedot

Sääntöjen lisäksi kannattaa laatia pikaopas, joka nopeuttaa pelin opettamista uudelle pelaajalle / julkaisijalle. Pikaoppaasta käy ilmi pelin kulku pääpiirteittäin. Jos pelisi on monimutkainen ja yhden vuoron aikana tapahtuu monta asiaa, kannattaa ne listata paperille muistin tueksi. On erittäin oleellista, että ymmärrämme pelisi idean sellaisena, miksi olet sen tarkoittanut. Säännöt tekevät sen mahdolliseksi.

Tehtävä: Tutustu muiden vastaavan tyyppisten 2000-luvun pelien ohjeisiin. Anna ulkopuolisen henkilön, joka ei ole aikaisemmin pelannut peliä lukea ohjeet, kun pelitestaat peliä.

Sinun motivaatiosi?

Jos lähdet tekemään peliä rikastuaksesi, tulet todennäköisesti pettymään. Intohimo peleihin ja pelaamiseen on syy siksi miksi me Roll D6:lla teemme pelikehitystyötä. Intohimo pelaamiseen yhdistää meitä ja pelisuunnittelijoitamme ja se on toiminnan kantava voima.

Jos luit tämän tekstin ja olet edelleen sitä mieltä, että ideasi on selkeä Roll D6 –peli – älä arkaile lähestyä meitä, sillä sinun ideasi saattaa olla juuri se mitä etsimme.

Kun olet sopinut kanssamme arviontiajan, pidäthän mielessä seuraavat seikat

Jos peli-ideasi on loistava, olemme yhtä kiinnostuneita julkaisemaan ideasi kuin sinä. Jos tulet suunnittelijaksi talliimme, olet varteenotettava suunnittelija myös tuleville peleillemme.

Älä kuitenkaan rakastu liikaa ideaasi. Joudumme todennäköisesti muuttamaan peliäsi, kohdan sieltä ja toisen täältä, joskus enemmänkin. Esimerkiksi kustannustekijät ja pelitestauksessa ilmi käyvät seikat hiovat pelin lopulliseen muotoonsa. Me Roll D6:lla pidämme tiivistä yhteyttä pelisuunnittelijoihimme ja arvostamme heidän visiotaan. Haluamme tuoda esille Suomalaista pelisuunnitteluosaamista. Jos sinulla on sitä, olet lähestymässä oikeaa julkaisijaa!

Toivomme myös, ettet loukkaannu, jos pelisi ei tulekaan valituksi.

Tehtävä:  Ole aktiivinen ja ota yhteyttä! :)

Linkit

 

About the Author