A Victory Lost

A Victory Lost

A Victory Lost

Keskiviikkona aloitettiin uusi sotapeli kerholla. Kyseessä on itärintamalle Stalingradin motin jälkeiseen saksalaisten perääntymiseen ja Mansteinin vastaiskuun sijoittuva kohtalaisen lyhyt ja kevyt sotapeli. Pelissä on myös jotain hauskoja harvemmin hexa-sotapeleissä tavattavia pelimekaniikkoja, jotka tekevät pelistä varsin hauskan ja jännittävän ja samalla erittäin pelattavan. Peli on yksi omista suosikeistani, ja sopiva peli uusille sotapelaajille ensimmäiseksi peliksi.

Tässä jutussa kerron hieman ensin pelin säännöistä ja lopussa on peliraportti ensimmäisesta pelistä. Raportti tulee pätksissä jutun loppuun sitä mukaan kun pelaamme peliä.

 

 

Alkuasetelma, säännöt

Peli alkaa tilanteesta jossa saksalaiset ovat vetäytymässä Stalingradista ja venäläiset painavat päälle. Joukkojen aloitussijainnit on kätevästi merkitty suoraan kartalle. Joukot on divisioonia ja venäläisiä on määrällisesti yli kaksinkertainen määrä. Pelin vahvimpia ja liikkuvimpia yksiköitä ovat saksalaisten panssari- ja mekanisoidut divisioona. Alkutilanteessa Venäjä pyrkii vyörymään eteenpäin, tuhomaan mahdollisimman paljon Saksan heikkoja liittolaisia ja pakotamaan Saksan vahvat joukot perääntymään. Vastaavasti Saksa yrittää perääntyä ja viivyttää venäläisten etenemistä mahdollisimman paljon, ilman että sen omia aitoja saksalaisia divisioonia menetetään (venäläinen saa näiden tuhoamisesta voittopisteitä).

AlkuasetelmaPeli alkutilanteen asetteluun meni reilu puoli tuntia kun tein sen yksin, eli pelin aloittaminen on nopeaa (esim. Pacific War kampanjan aloitusasetteluun meni 8 tuntia, toki pelikin hieman järeämpi). Pelin pahvinappulat ja kartta ovat hyvälaatuisia ja selkeitä. Pelin säännöt on kompaktit ja selkeästi kirjoitetut ja esimerkkejä on paljon. Sivuja on yhteensä n. 10.

Pelijärjestälmä

Pelin joukkojen aktivoinit tapahtuu HQ komentoyksiköiden kautta. Venäläisellä niitä on laudalle enemmän, mutta niiden komentokantama, eli alue jonka sisällä olevia joukkoja ne voi komentaaa, on pienempi. Venäläisillä komentokantama on 4, Saksan liittolaisilla (Romania, Unkari, Italia) se on myös 4 ja saksalaisilla HQ:lla 6. Saksan HQ:t myös liikkuvat nopeasti.

Pelissä on 9 pelikierrosta ja molemmat pelaajat valitseen komentoyksiköiden joukosta ne joiden alueella olevia joukkoja haluavat siirtää. Kaikkia komentoyksiköitä ei siis voi valita. Pelaajat laittavat haluamiaan komentoyksiköitä vastaavat pelimerkit (chit) kulhoon, josta sitten umpimähkään vedetään aina yksi merkkia ja sen mukainen yksikkö saa sitten toimia. Jokainen pelikierros on siis hyvin erilainen painotukseltaan ja tarkkojen ennakkosuunnitelmien tekeminen on vaikeaa, mikä mielestäni mallintaa hyvin sodan kaoottisuutta.

Chit-pohjainen järjestelmä mahdollistaa voimakkaan komentopanostuksen määrätylle sektorille, koska joukot voivat toimia pelikierroksen aikana monta kertää, aina kun ovat jonkun komentajan komentoetäisyydellä. Tämä ominaisuus yhdistettynä saksalaisten liikuvuuteen tekee panssiaridivisioonista vaarallisia. Pelissä pitää olla varovainen, koska vastustaja saattaa saada helposti kaksi peräkkäistä vuoroa joillain joukoilla. Siksi linjojen pitäminen ja oikeiden puolistuskohtien valitseminen on tärkää.

Venäläisillä on yksi erikois-chit, STAVKA, jolla he saavat aktivoida kaikki komentajat kerralla ja liikuttaa kaikkia joukkoja kerran. Saksalaisilla taas on kolmoskierroksesta lähtien yksi ja vitoskierroksen jälkeen kaksi Manstain-chittiä, jolla he voivat aktivoida haluamansa komentoyksikön. Tämä mahdollistaa saksalaisella voimakkaat vastahyökkäykset, koska saksalainen voi aktivoida saman komentoyksikön ja sen alueella olevat joukot monta kertaa.

Reservit

Venäjän reservit

Venäjän reservit

Saksan reservit

Saksan reservit

Joka pelikierroksen jälkeen molemmat osapuolet saavat jotain reservijoukkoja peliin. Ne voi tuda rautatietä pitkin haluamaansa kohtaan ja näillä on suuri merkitys varsinki Saksalle alkuvaiheessa kun linjat ovat murtumisuhan alla. Venäläisten panssariarmeija ja suurin reservikeskittymä tulee 3 kierroksella ja saksalaisten eteläinen armeija manstainin johdolla 4 kierroksella. Saksa saa myös heti ensimmäisen kierroksen jälkeen kaksi HQ:ta ja venäjä yhden. Reservit tulee aina kierroksen lopussa.

Ja mitä sitten tapahtui (ensimmäisen 3 kierrosta)

Tero halusi pelata venäläisiä, joten minulle jäi saksalaiset. Minä olen pelannyt yhden pelin (6-7 kierrosta) solo-pelinä. Siinä pelissä saksalaiset voittivat, joten olin luottavainen myös nyt. Terolla ei ollut aikaisempaa kokemusta pelistä, joten minulla oli siten myös pieni etu puolellani.

Peli alkaa siten, että Venäjä saa tehdä yhden komentoyksikön alaisuudessa olevilla joukoilla yhden hyökkäyksen. Tero valitsi keskustan heikot Italialaiset murjomisen kohteeksi. Tämän jälkeen alettiin vetämään chittejä. Tero veti ensin kolme venäläisten chittiä ja murjoi linjoja eteenpäin ja mursi keskustan heikkojen italialaisten puolustuksen. Venäläiset puskivat keskustasta pitkälle jättäen linjansa avonaisiksi. Italialainen HQ joutui uudelleen sijoittumaan kaksi kertaa, ja onnekseni pääsin sillä kuitenkin komentamaan panssaridivisioonaa keskellä, joka vuorollaan ajoi venäläisten linjoista läpi ja pakotti niiden HQ:n puolestaan vetäytymään. Tämän seurauksena 4 venäläistä panssaridivisioonaa ja pari jalkaväkidivisioonaa jäi venäläisten HQ:den kantaman ulkopuolelle.

Hyödynsin tilanteen siirtämällä joukkoja etelästä keskelle ja panostamalla hyökkäykseen noita panssaridivisioonia vastaan. Niiden tuhoaminen on hyvässä käynnissä, mutta samalla etelässä tilanteeni on heikko ja joukot joutuvat perääntymään. Kaksi saksalaista divisioonaa on jo tuhoutunut etelässä ja venäläisellä on vapaata maastoa edetä kohti Rostovia. Pelikierros kolme on kääntymässä lopuilleen, venäiläisillä vielä kaksi chittiä kulhossa, joista toinen on Stavka. Kolmos vuoron lopussa venäläiset saavat ensimmäiset isot vahvistuksensa (9 divisioonaa, joista 2 panssaria). Onneksi saan yhden Manstain-chitin mukaan kolmoskierroksen reservillä.

Kokonaistilanne 3 vuoron lopussa

Kokonaistilanne 3 vuoron lopussa

Tilanne pohjois-keskisektotilla 3 kierroksen lopussa.

Tilanne pohjois-keskisektotilla 3 kierroksen lopussa.

Tilanne etelässä 3 kierroksen lopussa

Tilanne etelässä 3 kierroksen lopussa

Pohjoisessa ja keskellä tilanne on siedettävä tai jopa hyvä, mutta etelässä uhkaava tai jopa paha. 4 kierroksen Chit-järjestys määrää paljon miten homma tuosta etenee.

Sota jatkuu (8.9.2010)

Jatkoimme peliä taas keskiviikon kerhoillassa. Tällä kertaa ehdimme pelata vain vajaa kolme tuntia ja saimme valmiiksi 3 kierroksen, nelos ja vitoskierrokset, sekä hieman alkua kuudennesta kierroksesta. Tilanne jäi viime pelikerran jälkeen etelässä uhkaavaan läpimurtoon. Kolmannen kierroksen lopulla venäläiset työntyivät STAVKA-chit voimin eteenpäin sekä etelässä ja keskisektorilla, ja siirtelivät reserveitä eteenpäin kohti rintamaa pohjoisessa. Kolmannen kierroksen reservivaiheessa venäläinen 3 panssariarmeija tuli kentälle ja Saksa sai Manstain-chit pooliinsa, joka helpottaa vastai-iskujen tekemistä.

Panssarit ajavat etelään suojaamaan Rostovia

Panssarit ajavat etelään suojaamaan Rostovia

Neloskierros alkoi Saksan joukkojen perääntymisellä keskisektorista ja siirtymisellä tukemaan avointa etelään. Kolme panssaridivisioonaa ajoi etelään puolustusasemiin Lähelle Rostovia Don-Donets-joen alkupäähän. Strateginen uudelleensijoitus etelään katkaisi venäläiseltä hyökkäyskiilalta etenemistien kohti Rostovia, samalla turvaten Kaukasukselta tulevan ensimmäisen panssariarmeijan perääntymisen.

Samalla yksi HQ ajoi etelään varmistamaan sinne 4-vuoron lopussa ilmestyvän ensimmäisen panssariarmeijan nopean perääntymisen ja uudelleensijoittumisen Rostovin puolustukseen. Saksan liitolaisten karu tehtävä perääntymisessä oli uhrautuen jarruttaa venäläisten etenemistä, mikä toimikin kohtalaisen hyvin.

Keskisektorilla Kempfin alaisuudessa olleet panssarit loipulta tuhosivat motitetut Venäläiset vapauttaen resurssit muihin tehtäviin. Yksi venäläinen divisioona yritti paeta linjojen läpi, mutta se metsästettiin ja tuhottiin viimeisen mieheen seuraavan kierroksen aikana. Tilanne näytti Saksan kannalta hyvältä vaikka Stalingrad kaatui kierroksen lopussa.

Neloskierroksen lopussa molemmat saivat lisää vahvistuksia ja varsinkin Saksan sodanjohto iloitsi Kaukasukselta palaavista panssaroiduista ja motorisoiduista divisioonista (9-4-10, 6-6-10, 6-5-10). Tilanne etelässä muuttui kertaheitolla parempaan suuntaan.

Saksan vastahyökkäys etelässä alkaa

Saksan vastahyökkäys etelässä alkaa

Viides kierros oli Saksalta lähinnä maltillista perääntymistä ja puolustuslinjan rakentamista. Venäläiset taas etenivät maltilla välttäen uhraamista tai joukkojen asettamista riskipitoisiin tilanteisiin. Pohjoisessa käytiin joitain taisteluja ja venäläiset työnsivät ja tuhosivat muutaman saksan liittolaisen. Rostovin lähellä Saksa aloittin Manstainin vastaiskun lyöden vahvoilla divisioonilla yli joen useasta suunnasta pakottaen venäläiset perääntymään. Saksa myös siirsi lisää joukkoja eteläsektoriin ja valmisteli isompaa offensiivia alkavaksi kuudennella pelikierroksella.

Viitoskierroksella Saksa sai lisää vahvistuksia jotka tuotiin pääasiassa Rostovin varmistamaan alkavan vastahyökkäyksen menestyminen. Venäjä vahvisti niinikään eteläistä armeijaansa.

Kuudettä ehdittiin pelata yhdet chitit ja Venäjä veti onnekkaasti 10 chitin joukosta 28. Armeijan komennon ja onnistui perääntymään saksalaisten hyökkäyksen alta. Kuutoskierroksella Saksa tulee iskemään etelässä ja pyrkkii viivyttämään ja perääntymään sekä pohjoisessa että keskisektorilla.

Etelä, venäläiset vetäytyvät jyrän alta (6. kierroksen alku)

Etelä, venäläiset vetäytyvät jyrän alta (6. kierroksen alku)

Kokonaistilanne. Siisti rintama (5. kierroksen loppu)

Kokonaistilanne. Siisti rintama (5. kierroksen loppu)

Tilanne pohjoisessa-keskellä (6 kieroksen alku)

Tilanne pohjoisessa-keskellä (6 kieroksen alku)

About rolld6